S otvorenja “Izložbe bez naziva”

Izložba u Europskom domu, Zagreb

U Europskom domu u Zagrebu, 6. ožujka 2012. otvorena je moja “Izložba bez naziva”. Nastupila je i Mary Crnković Pilaš koja je energiju boja i oblika pretakala u vibraciju glasa i ukulelea. Pogledajte fotografije s izložbe, kao i videosnimke Marynog divnog glasa, kojim je “opjevala” neke od mojih slika te posjetitelje pokušala kroz zvuk uvesti u slike.

Gđa Renata Bačić je u ime Europskog doma Zagreb pozdravila brojne goste, te predstavila umjetnike, mene i Mary.

Mary je za uvod otpjevala “Paukovu”, pjesmu s albuma “Dronas” svoje skupine Druyd. Za ovu priliku je priredila svoju interpretaciju te pjesme.

Poslušajte:

.

Svim slikama za ovu izložbu oduzeo sam nazive. Namjerno. Na izložbi sam predstavio dvije skupine slika. Prva skupina su figurativna djela, koliko se to može reći za te slike jer su objekti ipak apstrahirani, ali dovoljno prepoznatljivi da se naša lijeva polovica mozga, ona analitička može uhvatiti za oblik i reći “prepoznajem, to je to”.

Prva slika koja je Mary poslužila za glazbenu inspiraciju je figurativna i “prepoznatljiva”. Na tu sliku je napisala veselu i ritmičnu pjesmu “Sunpowers” koju je odsvirala i otpjevala sjedeći pod njom.

Akril na papiru, 70 x 50 cm, 2012.

.

No, za promatrača je veći izazov druga skupina, apsolutne apstrakcije, kojima sam, oduzimajući im i nazive za koje bi se racionalni dio uma još pokušao uhvatiti i tražiti “značenje”, otvorio mogućnost aktiviranja desne strane mozga, one analogne, potpuno umjetničke i osjećajne, ne bi li promatrač uronio u sliku i osjetio je bez pokušaja analiziranja, traženja značenja, imenovanja, iznalaženja prepoznatljivih oblika u apstraktnoj masi boja, linija, ploha i oblika te time uopće odbacio tako često postavljano pitanje “Što ovo predstavlja?”.

Druga slika koju je Mary glazbeno popratila pjesmom “Song without Words” vodi korak dalje od figurativnosti, a koja se ipak još nazire.

Akril na platnu, 70 x 50 cm, 2009.

Akril na platnu, 70 x 50 cm, 2009.

.

Ova izložba je moj pokušaj da, najprije zadovoljavajući intelektualnu znatiželju figurativnim djelima (a ona također nose dublje poruke putem osjećanja vibracije boja i njihovog odnosa), promatrača ipak odvedem dublje, iza misli, u svijet osjećanja, intuicije, doživljaja jedinstva koje ne traži etiketiranje niti razumijevanje. Možda nekome to i uspije! Drugi će pak i u apstrakciji tražiti poznato, pokušat će naizgledni kaos povezati s prepoznatljivim. Pokušat će tumačiti sliku na svoj način, vidjet će u njoj ono što želi vidjeti ili ono što može vidjeti, tražit će svoj odraz, refleksiju svojeg svjetonazora i poimanja života. Ali, i to je u redu.

Posjetitelje izložbe Mary i ja smo odveli još jedan korak dalje u apstrakciju, ali i doslovno, pozivajući publiku da se iz dvorane u kojoj su izložena više figurativna djela premjeste u veliko predvorje koje su ispunile samo apstraktne slike. Ovdje je Mary sjedeći pod jednom “mandalom” izvela pjesmu koju je nazvala jednostavno “Boris’ Mandala”.

Akril na platnu, 60 x 60 cm, 2012.

Akril na platnu, 60 x 60 cm, 2012.

.

Umjetnost nije samo za učene ljude koji je, kako kažu, razumiju, a to se često čuje od tzv. laika kad stanu pred nešto što naoko ne razumiju, pa odmah ustuknu. Učeni ljudi često zapravo ne razumiju, jer umom analiziraju, koriste stečena znanja ne bi li djelo “likovno” secirali i negdje ga svrstali, ali najčešće promašuju njegovu bit. A bit je dostupna svima, najvećem “laiku”, pa čak i djetetu. Zapravo, jedina prepreka tome može biti površnost, nedopuštanje vremenu potrebnom da vas slika uvuče i preuzme, a najviše – nevjerovanje sebi da to doista možete.

Posljednju pjesmu pod nazivom “Sea of Me” Mary je izvela inspirirana čistim izrazom apstrakcije.

Akril na kartonu 24 x 24 cm, na platnu 60 x 60 cm, 2012.

Akril na kartonu 24 x 24 cm, na platnu 60 x 60 cm, 2012.

.

Ova je izložba bila moj poziv da prihvatite izazov i da pristupite kao djeca, kao da ste tek došli na svijet i ne znajući ništa da uronite u svijet predstavljen ovim slikama, da utonete u osjećanje i doživljavanje osjeta, bez riječi, bez komentara. Čisti doživljaj. I nitko ne kaže da on mora biti nužno ugodan. Kakvim god ste ga osjetili, ako ste osjetili, ostvarili ste svrhu, i izložbe i vlastitu.

Više o meni kao umjetniku i autoru izložbe
.

.

Categories: EXHIBITIONS & EVENTS / IZLOŽBE & EVENTI

Post navigation

Comments are closed.

Create a website or blog at WordPress.com