Izgradnja labirinta na land art stazi

Trokraki labirint

Trokraki labirint

Imali smo prvu veliku zajedničku akciju na projektu Land art staze Stražica – Sapaćica na Ćićariji u Parku prirode Učka. Devetoro nas je upregnulo snage u nedjelju, 10. travnja 2016., i izgradilo veliki labirint promjera 12 metara. Ovaj geoglif u obliku labirinta će usmjeravati izletnike da ostanu na pravom putu na jednom oštrom skretanju buduće land art staze. Dva ulaza/izlaza pod međusobnim kutem od 120° u odnosu na središte su tražila “uravnoteženje” i simetriju s trećim, “slijepim” ulazom, također pod istim kutem u odnosu na dva prava ulaza, tvoreći tako istostraničan trokut. Kako ništa nije slučajno, ispostavilo se da taj slijepi krak pokazuje na stazicu koju dosad u svojem istraživanju terena nisam zapazio. Znatiželja me povukla izviditi stazu pa sam izbio na divan vidikovac na samo par minuta hoda od labirinta. Poslije smo svi zajedno otišli do tog vidikovca, kojeg ćemo zvati Gornji vidikovac, i uživali u vidicima, ljepoti prirode i duhovnim uvidima. Ne moram spominjati da sam taj ogranak u dogovoru s Parkom prirode Učka naknadno uključio u projekt i bit će markiran za posjetitelje da i oni uživaju kao što smo mi. Na kraju fizički napornog, ali divnog dana uživali smo na još jednom vidikovcu, Donjem vidikovcu.

Labirinti su složene forme putanja koje vode do središta i nazad (na engleskom labyrinth) ili pak razgranate mreže koje traže snalažljivost i orijentaciju da bi se pronašao izlaz (na engleskom maze). Poznati su drevni labirinti poput minojskih na Kreti, rimski labirinti, labirinti u srednjovjekovnim kršćanskim katedralama, a i dan danas im se u određenim krugovima pridaje duhovno značenje – kruženje vijugavim stazama labirinta prema njegovom središtu predstavlja traganje za odgovorima i putovanje u središte duše, dolazak u središte labirinta, koje simbolizira kontakt s božanskim, znači stjecanje spoznaje ili uvida, a potom slijedi povratak i realizacija stečenih uvida. Labirint može biti prikazan na crtežu ili slici, a ako je napravljen u formi geoglifa (petroforme) spada pod land art.

Ovaj labirint je modifikacija mojih ranijih labirinata (vidi: 1. “Vrata svemira” od soli, 2. “Vrata svemira” pod Perunom na Učki, 3. “Vrata svemira” naslikana na mandalici, 4. Labirint tišine, 5. Labirint na Košuti). Sada je dodan još jedan prsten i tri kraka ulaza/izlaza. Nismo ga potpuno dovršili jer nedostaju veliki središnji kamen i još neki manji elementi, no to ostaje za otvorenje staze.

Zahvaljujem Alenu Karuzi, Miljenki Simčić i njenoj Nuteli, Dubravki Lukić, Senki Čorak, Iris Šetić Bravar, Luciji Frgačić, Juraju Karminskom i Patriciji Tićac na velikoj pomoći jer doista je trebalo iznositi sve to veliko kamenje… 🙂 Počašćeni smo svi zajedno jer smo bili prvi koji smo hodali labirintom i time ga inicirali.

Bit će još ovakvih radnih akcija tijekom sljedećih mjeseci. Ako nam se želite pridružiti i doprinijeti ovom projektu, javite mi se na e-mail boris.pecigos@gmail.com.

.

Fotografije: Dubravka Lukić, Lucija Frgačić, Boris Pecigoš

.

Categories: LAND ART & ROCK ART

Post navigation

Comments are closed.

Create a website or blog at WordPress.com