Spiralni geoglif

Spiralni hod na Ćićariji s pogledom na Učku

Spiralni hod na Ćićariji s pogledom na Učku

Spiralni geoglif na Land art stazi Stražica – Sapaćica na Ćićariji u Parku prirode Učka gradili smo u dva navrata jer nas je prvi put prekinuo pljusak s tučom i grmljavinom (pogledajte video dolje u postu). Inspiraciju za geoglif sam pronašao u presjeku spiralnih ljuštura fosilnih foraminifera (numulita) koje se mogu pronaći u obližnjem rasutom kamenju na ovom lijepom stjenovitom vidikovcu s pogledima na vršni greben Učke, kanjon Velu dragu i Istru. U fotoalbumu pogledajte ljepote prirode i rascvale biljke šuma i travnjaka ovih krajeva, naše veselo društvo i etape rada na geoglifu.

Učka i Ćićarija su građene od stijene vapnenca koja je nastajala dugotrajnim taloženjem vapnenačkih skeleta planktonskih organizama u ondašnjem oceanu Tethys u razdoblju krede od prije 140 milijuna godina pa sve do sredine tercijara, prije 30 milijuna godina. Sudaranje Afričke i Europske ploče uzdiže Alpe i Dinaride, čiji su sastavni dio i Učka i Ćićarija. Zato danas na ovome mjestu, na 900 m nad morem možemo pronaći ostatke organizama koji su nekada živjeli u dubokom moru. Presjeci numulita otkrivaju lijepi spiralni oblik. Pregrade unutar ljušturica sam samo simulirao s “rogovima” duž unutarnje strane kamene spirale, a ne s potpunim pregradama, tako da se spiralnim geoglifom može slobodno hodati do središta.
.

Presjek ljušturice numulita promjera oko 3 cm

Presjek ljušturice numulita promjera oko 3 cm

.

Zahvaljujem dragim ljudima koji su sudjelovali na jednoj ili obje akcije gradnje spiralnog geoglifa 8. i 22. svibnja 2016.: Maja Tomašić, Iris Šetić Bravar, Alen Karuza, Patricia Tićac, Sanjin Saletnig, Marija Starčić i mala Luna, Miljenka Simčić i Nutela, Kristina i Kruno Pajnić, Dubravka Lukić.

.

.

Fotografije: Dubravka Lukić, Maja Tomašić, Boris Pecigoš

.

Categories: LAND ART & ROCK ART

Post navigation

Comments are closed.

Create a website or blog at WordPress.com