Oslikavanje Ljubavnog kamena

Suvremeni rock art

Na Land art stazi Stražica – Sapaćica, osim land art radova u užem smislu definicije land arta, nalazit će se i oslikane stijene (rock art). Jednu takvu točku smo nazvali Ljubavni kamen zbog dvije sljubljene stijene koje strše na vrlo lijepom proplanku. Inicijalno nisam želio naslikati srce, ali kako često u mojem stvaralaštvu nemam pojma što ću naslikati sve dok konkretno ne krenem sa slikanjem, tako je bilo i s ovim radom. Promatrajući teksturu stijene uvidio sam da me ona sama vodi u oblik srca… Bijelo srce je bilo lako napraviti, ali nisam bio pomiren s time. Na dan kad sam trebao krenuti s bojama bio sam prilično nervozan jer nisam znao što ću slikati sve do trenutka dok s bojama nisam stao ispred stijene.

I onda mi se stijena otkrila… ocrtale su se prirodne konture unutar kamena, a boje su došle vrlo logično. U jednom trenutku me je nakratko omela kišica pa je slikariju trebalo zaštiti. Kad sam nastavio, shvatio sam da nisam ponio jednu boju koja mi je bila važna. Zbog toga sam došao i idući dan završiti s tim. No, i taj dan je padala kiša, zapravo pljusak s grašicom (tučom). Uzbudljivo iskustvo!

Moram naglasiti da boje koje upotrebljavam imaju ekološki certifikat! Pri odabiru boja smo i ja i Park prirode Učka vodili računa da budu neškodljive za okoliš. Naziv boja na bazi vode i sam sugerira ekološki naglasak – Ekolin. Međutim, kritika će biti! Zapravo, već sam dobio prve kritike lani kad smo pozivali na financijsku podršku za realizaciju projekta. Kritike su došle i sada kad su ove fotografije osvanule na jednoj društvenoj mreži. Nekima će ovo biti nagrđivanje i obeščašćivanje prirode. Ipak, treba znati vidjeti ovaj projekt u cjelini, razumjeti priču koja stoji iza njega i poruku koju prenosi, a još je važnije otići na ova mjesta i osjetiti i prirodu i umjetnička djela koja se tamo nalaze (pa eventualno tada nešto reći). Pisati paušalne kritike sa svog računala ili s mobitela, kao i koristiti se svim drugim dobrobitima civilizacije kojih ne bi bilo bez zadiranja u prirodu, a istovremeno se pozivati na ekološku savjest je u najmanju ruku licemjerno.

.

.

Categories: LAND ART & ROCK ART

Post navigation

Comments are closed.

Create a website or blog at WordPress.com