Bespomoćni, okruženi mrakom

Osho Zen Tarot karta Ništavilo

Biti “u praznini” može biti dezorijentirajuće, čak i jezivo. Nema ničega za što biste se uhvatili, bez osjećaja ste za smjer, čak nemate niti naznaku koji bi izbor ili mogućnost mogla ležati pred vama. Ali, upravo je takvo bilo stanje čistog potencijala koji je postojao prije nego je stvoren svemir.

Sve što sada možete učiniti jest da se opustite u tom ništavilu… prepustite se toj tišini između riječi… promatrajte taj razmak između izdaha i udaha. I čuvajte kao dragocjenost svaki prazan trenutak tog iskustva. Rodit će se nešto sveto.

Ništavilo je za zapadnjački um zastrašujuće stanje, stanje nepostojanja, smrti. Za orijentalni um ništavilo jest jednostavno odsustvo stvari (kako engleski naziv karte lijepo dočarava: no-thingness, doslovno “bez stvari”), stanje kojem težite u meditaciji, stanje koje je zapravo sveprožimajuće, vječno i puno stvaralačkog potencijala.

No, to uzvišeno stanje svijesti trajno postižu vjerojatno samo sveci i rijetki prosvijetljeni mudraci. Nas obične smrtnike hvata jeza kada se nađemo u stanju ništavila, tzv. “noći duše”, osjećaja mraka u kojem ne vidimo ni tračka svjetla koje bi nam pokazalo gdje je izlaz.

Ova zen karta ukazuje upravo na to stanje – stanje ništavila, vakuuma, praznine, izgubljenosti i nedefiniranosti, a koje prate osjećaji zabrinutosti, straha, bespomoćnosti i malodušja. Ako se tako osjećate, znajte da je to ujedno i stanje velikog potencijala iz kojeg će konačno nastati nešto konkretno, definirati se i manifestirati u vašem životu.

🐅 Osho zen tarot ~ čitanje iz karata, zen analize, individualni tečajevi:
https://boris-pecigos.com/osho-zen-tarot/ 🐅

🐉 Reiki, energetska tehnika ~ tečajevi/inicijacije, obnavljanje/reinicijacije, energetsko čišćenje i zaštita prostora, kidanje vezanosti:
https://boris-pecigos.com/reiki/ 🐉