Spas od tiranije uma

Osho Zen Tarot karta Okretanje prema unutra

Žena na slici ima smiješak na svom licu. Zapravo, ona samo promatra ludorije uma – ne sudi ih, ne pokušava ih zaustaviti, ne poistovjećuje se s njima, već ih samo promatra poput automobila na cesti ili valića na površini jezera. Budite poput nje! A kreveljenja uma su pomalo i zabavna jer on skače gore-dolje i migolji se vamo-tamo u pokušaju da zadobije vašu pažnju i da vas uvuče u svoju igru.

Razviti umijeće distanciranja od uma jedan je od najvećih blagoslova. To je ono čemu meditacija zapravo služi – ne za pjevanje mantre ili za ponavljanje afirmacija, već za čisto promatranje, kao da um pripada nekome drugome. Sada ste spremni postići taj odmak i promatrati predstavu bez da budete uvučeni u dramu. Upuštajte se u tu jednostavnu slobodu okretanja prema unutra kad god možete i umijeće meditacije će u vama rasti i produbiti se.

U praktičnom smislu ova zen karta vas poziva na okretanje prema sebi sa svrhom da osluškujete što vam srce ili biće ima za reći vezano uz situaciju za koju tražite uvid. Karta vas poziva da ignorirate glasove uma koji vas pokušavaju odvući od vaše istine i od onoga što jeste i što želite ostvariti. Ti glasovi mogu biti vaši vlastiti glasovi – usvojena uvjerenja, obrasci razmišljanja i ponašanja, osjećaji krivnje, strahovi i svi drugi mogući oblici distrakcije.

No, ova zen karta može ukazivati i na glasove izvana – uvjeravanja članova obitelji, prijatelja i “mudre savjete” od drugih ljudi. Što god da jest, karta vas vrlo jasno, određeno i nedvosmisleno poziva da se zagledate u svoju nutrinu i pronađete odgovore u sebi samima, ignorirajući sve ove glasove sa strane, koji, možda izrečeni i u najboljoj namjeri, zapravo pojma nemaju što je najbolje za vas.

Dvije moje vođene meditacije koje vam mogu pomoći da bolje čujete sebe:

1. Temeljna meditacija – meditacija za duboko opuštanje, energiziranje i harmoniziranje:

2. Meditacija na 4 elementa uz more:

🐅 Osho zen tarot ~ čitanje iz karata, zen analize, individualni tečajevi:
https://boris-pecigos.com/osho-zen-tarot/ 🐅

🐉 Reiki, energetska tehnika ~ tečajevi/inicijacije, obnavljanje/reinicijacije, energetsko čišćenje i zaštita prostora, kidanje vezanosti:
https://boris-pecigos.com/reiki/ 🐉