Usamljenost vs. samoća

Osho Zen Tarot karta Samoća

Kad u svom životu nemate “onog nekog posebnog” možete biti ili usamljeni ili uživati u slobodi koju imate jer ste sami. Kad ne nalazite podršku u drugima za svoje istine koje snažno osjećate, možete se osjećati izoliranima i ogorčenima ili slaviti činjenicu da je vaša vizija dovoljno jaka da preživi čak i moćnu ljudsku potrebu za odobravanjem od strane obitelji, prijatelja ili kolega. Ako se upravo sada suočavate s takvom situacijom budite svjesni toga na koji način odabirete gledati svoju samoću i preuzmite odgovornost za izbor koji ste donijeli.

Kad ste sami vi niste sami već ste usamljeni – a velika je razlika između usamljenosti i samoće. Kad ste usamljeni razmišljate o drugome, nedostaje vam drugi. Usamljenost je negativno stanje. Osjećate da bi bilo bolje da je drugi ovdje – vaš prijatelj, vaša žena, vaša majka, vaš voljeni, vaš suprug. Bilo bi dobro da je drugi ovdje, ali drugog nema.

Usamljenost je odsutnost drugog. Samoća je prisutnost sebe. Samoća je vrlo pozitivna. Ona je prisustvo, prisustvo koje preplavljuje. Toliko ste puni prisutnosti da možete ispuniti cijeli svemir svojom prisutnošću i ne postoji potreba za bilo kim drugim.

Skroman lik na slici sjaji svjetlošću koja izvire iz njegove nutrine. Jedan od najznačajnijih doprinosa Gautama Bude duhovnom životu čovječanstva bilo je inzistiranje od njegovih učenika da “budu svjetlo samima sebi”. Na kraju, svatko od nas mora unutar sebe razviti sposobnost da pronađe put kroz mrak bez bilo kakvog pratitelja, karte ili vodiča.

(Osho)

🐅 Sveobuhvatno osobno savjetovanje i vođenje kroz životne izazove (life coaching), čitanje iz Oshovih zen karata (zen analize), individualni tečajevi Osho zen tarota (dopisni i live video):
https://boris-pecigos.com/osho-zen-tarot/ 🐅

🐉 Reiki tečajevi I, II i III stupnja i tečajevi obnavljanja inicijacija i znanja ove energetske tehnike te individualne seanse energetske podrške i iscjeljivanja, kidanja toksičnih vezanosti, energetskog čišćenja prostora i postavljanja zaštite:
https://boris-pecigos.com/reiki/ 🐉