Kako se nositi s tugom?

Osho Zen Tarot karta Tuga

Zen karta tuge i žalosti. Periodi velike tuge imaju potencijal postati periodima velikih transformacija. Ali, da bi se preobrazba dogodila morate prodrijeti dublje, sve do korijena svoje boli i iskusiti je onakvom kakva ona jest, bez okrivljavanja i bez samosažaljevanja.

Sada postoji neka bol koju potiskujete jer vaš intelekt ima svoje razloge i objašnjenja zašto je bolje da se to ne izražava. Tu ste bol možda i osvijestili, a moguće je da još uopće nije prepoznata. Ova zen karta vam ukazuje da ona sigurno postoji i da traži da je iskusite, odžalujete i isplačete. Tek tada će ona biti iscijeljena, a dok se to ne dogodi predstavlja svojevrsnu blokadu za puninu življenja. Osho kaže da bol ne postoji zato da biste bili tužni i nesretni, već da je ona prilika da postanete budni i da nešto učinite sa sobom, a kad to uspijete jad nestaje.

Važno je naglasiti da tu tugu trebate iskusiti i pustiti je van, kakva god ona bila i zbog čega god se pojavila. Nemojte se dati (opet) zavarati umom koji je sklon prosuđivanju, osuđivanju i selekciji “ovo je u redu osjećati, ovo nije u redu…”.

Također, nemojte pasti u zamku samosažaljevanja i apatije, jer to više nije iscjeljivanje tuge, već njeno konstantno podržavanje, opet od strane uma koji vrti svoje raznorazne konstrukcije. Jednostavno tu tugu osjetite bez ikakve analize, bez ikakve cenzure koliko god vam se ta tuga činila iracionalna.

Ovo je slika Anande, rođaka i učenika Gautama Bude. On je neprestano bio uz Budu pružajući mu sve što je trebalo tijekom četrdeset i dvije godine. Kad je Buda umro, priča kaže da je Ananda i dalje bio uz njega, jecajući. Drugi učenici su ga korili zbog njegovog nerazumijevanja: “Buda je umro u potpunosti ispunjen, trebao bi se radovati”. No, Ananda im je odgovorio: “Vi ne razumijete. Plačem, ne za njim, već zbog sebe, jer sve ove godine bio sam uz njega, ali ga još uvijek nisam dostigao.” Ananda je ostao budan cijelu noć u dubokoj meditaciji, osjećajući svoju bol i tugu. Kažu da se do jutra prosvijetlio.

🐅 Sveobuhvatno osobno savjetovanje i vođenje kroz životne izazove (life coaching), čitanje iz Oshovih zen karata (zen analize), individualni tečajevi Osho zen tarota (dopisni i live video):
https://boris-pecigos.com/osho-zen-tarot/ 🐅

🐉 Reiki tečajevi I, II i III stupnja i tečajevi obnavljanja inicijacija i znanja ove energetske tehnike te individualne seanse energetske podrške i iscjeljivanja, kidanja toksičnih vezanosti, energetskog čišćenja prostora i postavljanja zaštite:
https://boris-pecigos.com/reiki/ 🐉