Biti hrabar ne znači ne osjećati strah

Osho Zen Tarot karta Hrabrost

Kad se suočavate s vrlo teškom situacijom imate izbor: možete biti ogorčeni i pokušavati naći nekoga ili nešto koga biste mogli okriviti za nevolju, ili se možete suočiti s izazovom i rasti. Ovaj cvijet vam pokazuje na koji način – njegova strast za životom vodi ga iz mraka prema svjetlu. Nema smisla boriti se protiv izazova života, niti pokušavati izbjeći ih ili poricati. Oni su tu, postoje, i ako sjeme želi postati cvijet mora proći kroz njih. Budite dovoljno hrabri da izrastete u cvijet koji trebate postati.

Karta prikazuje maleni cvjetak koji se na svom putu da iznikne na svjetlo dana susreće s izazovom stijena i kamenja. Okružen je aurom svijetlo-zlatne boje jer taj cvjetić razotkriva veličanstvenost svog majušnog bića. Neposramljen, jednak je najsjajnijem suncu.

Sjeme ne može znati što će se dogoditi, ono nikad nije upoznalo cvijet. Sjeme čak ne može niti vjerovati da posjeduje potencijal da postane prekrasan cvijet. Dug je to put i uvijek je sigurnije ne otputiti se na njega, jer nepoznat je i ništa nije sigurno. Ništa ne može biti zagarantirano. Tisuću i jedna opasnost čeka na tom putu, mnoge zamke – a sjeme je sigurno, skriveno unutar čvrste jezgre.

Međutim, sjeme pokušava, ulaže napor, odbacuje čvrstu ljusku koja predstavlja njegovu sigurnost i počinje se kretati. Momentalno započinje borba s tlom, sa stijenama i s kamenjem. Sjeme je vrlo čvrsto, no izdanak je vrlo, vrlo nježan, a opasnosti vrebaju mnoge.

Za sjeme nema opasnosti, ono može preživjeti milenije, ali za izdanak postoje mnoge opasnosti. No, izdanak svejedno kreće prema nepoznatome, prema suncu, prema izvoru svjetla, a da ne zna ni gdje ide ni zašto. Veliki je to križ za nošenje, ali snovi su opsjeli sjeme i sjeme se pokreće.

Isti put čeka i čovjeka. Naporan je i težak to put. Bit će potrebno mnogo hrabrosti.

(Osho)

🐅 Sveobuhvatno osobno savjetovanje i vođenje kroz životne izazove (life coaching), čitanje iz Oshovih zen karata (zen analize), individualni tečajevi Osho zen tarota (dopisni i live video):
https://boris-pecigos.com/osho-zen-tarot/ 🐅

🐉 Reiki tečajevi I, II i III stupnja i tečajevi obnavljanja inicijacija i znanja ove energetske tehnike te individualne seanse energetske podrške i iscjeljivanja, kidanja toksičnih vezanosti, energetskog čišćenja prostora i postavljanja zaštite:
https://boris-pecigos.com/reiki/ 🐉