Obilje

Osho Zen Tarot karta Obilje

Kažu da novac nije ključ za sreću. Međutim, s novcem se taj ključ do sreće može napraviti!

Osho kaže da su istočnjaci odbacili tijelo i materiju, nazivajući ih iluzijom, mayom, nečime što zapravo ne postoji i što se samo čini da postoji. Oni su odbacili svijet, posvetili su se samo duhovnosti – i zato su ostali siromašni i bolesni. Druga polovica čovječanstva je pak prihvatila materijalni svijet, ali je odbacila onaj unutrašnji. Oboje je polovično! A što je polovično nije cijelo.

I na Zapadu se brojni ljudi okreću duhovnosti, bilo u njenim tradicionalnim oblicima u okrilju religija ili u slobodnijim New Age formama bliskijima orijentalnim učenjima. Ipak, zamjetljivo je koliko “alternativaca” pritom odbacuje materijalne potrebe i novac kao nešto neduhovno, prljavo i produkt konzumerizma i kapitalizma. Raskol između duhovnog i materijalnog nikako da se iscijeli.

Oshova zen filozofija uči da čovjek može postati cjelovit samo ako u sebi sjedini Buddhu i Zorbu. “Grk Zorba” novela je Nikosa Kazantsakisa iz 1946. godine prema kojoj je kasnije snimljen film i mjuzikl. Tema novele, filma i mjuzikla je suprotnost koju je opisao Friedrich Nietzsche između apolonskog, racionalnog i sređenog gledanja na svijet i dionizijske ekstatične spontanosti koja je predstavljena Zorbom.

Osho je toliko volio parabolu o Zorbi Buddhi da je u svojem špilu zen tarota kartu “Kralja elementa zemlje” posvetio njemu. Ovako ga je opisao:

“Ovaj dionizijski lik prava je slika cjelovitog muškarca, Zorbe Buddhe koji može piti vino, plesati na plaži i pjevati na kiši, a istovremeno uživati u dubinama razumijevanja i mudrosti koje pripadaju mudracima. U jednoj ruci drži lotos čime pokazuje da poštuje i unutar sebe njeguje čar ženstvenosti. Njegova razgolićena prsa (i otvoreno srce) kao i opušten trbuh pokazuju da je on “doma” i sa svojom muževnošću. Krajnje je potpun. Sva četiri elementa zemlje, vatre, vode i zraka spajaju se u Kralju duge koji sjedi na knjizi životne mudrosti. Ako si žena, Kralj duge u tvoj život donosi podršku svojih muških energija, jedinstvo sa srodnom dušom u tebi. Za mušku osobu ova karta predstavlja vrijeme razbijanja konvencionalnih muških stereotipa i dozvoljavanje punini cjelovitog ljudskog bića da zablista.”

Osho je toliko naglašavao važnost povezivanja materijalnog i duhovnog da je čak element zemlje koji u ezoteriji predstavlja sve ono fizičko i materijalno, kao i konkretnu, opipljivu manifestaciju te fizičku senzualnost, u svom špilu zen tarota označio simbolom duge. Duga je most koji spaja zemlju i nebo, fizičko i duhovno. Time je želio naglasiti da se prosvjetljenje može postići i kroz “prizemne” fizičke aktivnosti jednako kao i kroz duhovne prakse. Poanta je biti svjestan i prisutan u sadašnjem trenutku.

Karta Kralja zemlje (Kralja duge) u sebi sjedinjuje energiju elementa zemlje (materije) i energiju vatre (volje, akcije), jer svaki kralj nosi energiju elementa vatre. Otuda dolazi i obilje – iz materijalizacije stvaralačke energije. Ključ do sreće iz uvodne rečenice doista s novcem možete napraviti, ali samo ako posjedujete znanje i mudrost koji proizlaze iz duha.

Osim osnovnog značenja Zorbe Buddhe prikazanog na ovoj zen karti, koje je gore opisano Oshovim riječima – spoj muškog i ženskog, materijalnog i duhovnog, intelektualnog i emotivnog, ova karta govori i o obilju koje onda prirodno proizlazi iz tog spoja – obilju duha, obilju emotivnog života, obilju znanja i razumijevanja, ali i o materijalnom obilju u svim svojim mogućim oblicima (novac i konkretne fizičke stvari, užici i tjelesna zadovoljstva, itd.).

Pa neka vas prate ove divne energije obilja! Promišljajte o njima, upijajte ih u sebe, usvojite ih… i neka se manifestiraju u vašem životu. Budite i vi Zorba Buddha!
🍀💝🧘‍♀️💶💰🧘‍♂️

🐅 Sveobuhvatno osobno savjetovanje i vođenje kroz životne izazove (life coaching), čitanje iz Oshovih zen karata (zen analize), individualni tečajevi Osho zen tarota (dopisni i live video):
https://boris-pecigos.com/osho-zen-tarot/ 🐅

🐉 Reiki tečajevi I, II i III stupnja i tečajevi obnavljanja inicijacija i znanja ove energetske tehnike te individualne seanse energetske podrške i iscjeljivanja, kidanja toksičnih vezanosti, energetskog čišćenja prostora i postavljanja zaštite:
https://boris-pecigos.com/reiki/ 🐉