Ispunjavate li vlastite potencijale?

Hajde, suočite se s tim – uvijek će postojati netko tko će biti ljepši, talentiraniji, jači, inteligentniji ili naočigled sretniji od vas. I obratno, uvijek će biti onih koji će biti slabiji od vas na svim ovim područjima. Način da otkrijete tko ste vi nije u tome da se uspoređujete s drugima, već da vidite ispunjavate li svoje vlastite potencijale na najbolji mogući način.

Tko vam je ikada rekao da je bambus ljepši od hrasta ili da je hrast dragocjeniji od bambusa? Mislite li da hrast želi imati šuplje deblo poput bambusa? Je li bambus ljubomoran na hrast zbog njegove veličine i što mu lišće ujesen mijenja boju? Sama pomisao na to da se ova dva drveta međusobno uspoređuju čini se smiješnom, no mi ljudi izgleda da teško prestajemo s tom navikom.

Ova zen karta uspoređivanja može ukazivati na dvije krajnosti koje vam mogu uzrokovati probleme. Jedna krajnost je kompleks manje vrijednosti koji vas navodi na stalno uspoređivanje s drugima, a koje vam donosi samo još veći nemir. Druga krajnost je egoizam, tj. osjećaj nadmoći u kojoj mislite da ste bolji, a time i vredniji od drugih. Ako ste takvi, potrebni su vam slabiji i manji od vas kako biste se sami osjećali vrijednima, a u vašoj dubini opet leži osjećaj manje vrijednosti. U svakom slučaju, svjesno ili nesvjesno, tražite odgovor na pitanje “tko sam ja?”, ali to radite na krivi način.

Bilo kakvo uspoređivanje s drugima ili određivanje nečije vrijednosti na temelju komparacije s nekim drugim ne može donijeti ništa dobro. Mir u duši koji proizlazi od spoznaje vlastite vrijednosti postiže se samo življenjem vlastitih potencijala i mogućnosti, prihvaćanjem sebe takvima kakvi jesmo. Obasipanje reklamama i propagandom umjetnih vrijednosti, pa čak i u takozvanom alternativnom svijetu, nametanje normi masama koje ih slijepo slijede, sve to i na vas vrši pritisak da se uklopite. U takvim okolnostima veliki je izazov ne se uspoređivati s drugima i izgraditi osjećaj vrijednosti samo na spoznaji vlastitih potencijala i njihovoj manifestaciji koja uopće ne mora biti u skladu s normama obitelji, okoline i društva u cjelini.

🐅 Osho zen tarot: čitanje iz karata, tematske i horoskopske zen analize, dopisni i live video tečajevi:
https://boris-pecigos.com/osho-zen-tarot

🐍 Reiki energetska tehnika: tečajevi I, II i III stupnja, tečajevi obnavljanja inicijacije, energoterapije, kidanje toksičnih vezanosti, energetsko čišćenje i zaštita prostora, zaštita i čišćenje aure, skidanje uroka i crne magije:
https://boris-pecigos.com/reiki

🦉 Radiestezijske analize prostora i osoba, pitanja za visak, energoterapije, energetsko čišćenje i zaštita prostora, skidanje uroka, kletvi i crne magije:
https://sasho-martinovski.com