MYSTICAL VOYAGE

Mystical Voyage radionice, tj. “mistična putovanja prirodom” (ranije “svjesna planinarenja” ili “svjesna bivanja u prirodi”), spontaniji su, blaži i cjenovno povoljniji oblik radionica u prirodi, u odnosu na Vision Quest radionice. Održavam ih na tjednoj bazi s ciljem svjesnog boravka u prirodi, uživanja u njenim ljepotama, fizičke aktivnosti, igre, opuštanja, regeneracije, energetskog pročišćavanja, “punjenja baterija”, energetske podrške nekom vašem cilju, ostvarivanja zen prisutnosti u sadašnjem trenutku, postizanja osjećaja radosti, mira, zadovoljstva i ispunjenosti te ugodnog i veselog druženja.

Nastojim ih održavati redovito svakog vikenda i svaki put na nekom drugom mjestu, koje je često i meni novo i nepoznato. Odlično se orijentiram u prirodi, a istovremeno budem intuitivno vođen prema skrivenim i tajanstvenim predjelima, tzv. “mjehurićima prirode” – prelijepim, čarobnim i mističnim mikropodručjima koja zrače ugodnim i pozitivnim energijama. Priroda nam se sama otkriva ako smo svjesno prisutni, otvoreni te ako je pažljivo osmatramo, osluškujemo, osjećamo…

Mistično putovanje prirodom je uvijek odraz mističnog putovanja unutarnjim svijetom vlastitog bića. Tajnoviti putevi prirode su ujedno i tajnoviti putevi duha.

Radionica Mystical Voyage je vrlo labavo koncipirana, tj. vrlo je spontana i ovisi o mojoj trenutnoj inspiraciji, energiji grupe i energiji prirode. Ipak, neki elementi se na radionici pojavljuju više ili manje redovito:

 • svaki put se razgibavamo na početku radionice sa svrhom fizičke, mentalne i energetske pripreme za iskustva koja predstoje;
 • svaki put postavljate osobnu namjeru radionice (problem ili cilj za koji želite podršku);
 • svaki put dobivate osobnu poruku kroz izvlačenje neke od orakul kartica (zen karte, druidske kartice ili karte vašeg animalnog vodiča);
 • svaki put na određenoj dionici staze svjesno hodamo u tišini;
 • svaki put se energetski pročišćavate i punite kroz grljenje stabala, bosonog kontakt sa zemljom ili ležanje na tlu, energiju sunca, energiju vode, energiju na liticama i planinskim vrhovima, svjesno disanje, itd.;
 • svaki put ritualno izrađujete jednostavne zajedničke kamene gomile ili mandale, kao pečat vašoj postavljenoj namjeri te primljenim uvidima i podršci;
 • svaki put se istežemo na kraju radionice sa svrhom integriranja doživljenih fizičkih i energetskih iskustava;
 • sljedeći elementi se javljaju samo ponekad (ali su obavezni dio intenzivnih Vision Quest radionica):
  • neka od vođenih meditacija na odabranim mjestima, u tzv. “mjehurićima prirode” koji zrače pozitivnom energijom;
  • stvaranje labirinata s nekom obrednom svrhom koju određujemo na radionici te ritualno prolaženje kroz njih;
  • nježna i ugodna tehnika otpuštanja napetosti i stresa pohranjenih u mišićnom tkivu i fasciji (myofascial unwinding).

Prijavite se za primanje pozivnica putem ovog obrasca.

Zbog epidemije COVID-19 radionice Mystical Voyage se do daljnjeg ne održavaju.

Ne trebate biti planinar za ovu radionicu! Rutu prilagođavam kondiciji prijavljenih osoba. Naš tempo kretanja nije brz i gotovo svatko može savladati rute kojima hodamo, bez obzira na posljedični umor. No, imajte na umu da ovo nije piknik već boravak u prirodi koji ipak uključuje i hodanje. Također napominjem da ove radionice nisu za klasične planinare sklone dugačkim rutama, brzom tempu i osvajanjima vrhova.

Mjesto održavanja: Radionicu najčešće održavam u okolici Rijeke, Gorskom kotaru i Istri, a povremeno na Medvednici i Žumberku. Točnu lokaciju navodim u aktualnoj pozivnici, ali je ponekad s određenim razlogom i tajim sve do dana održavanja radionice, pa u tom slučaju u pozivnici saznajete samo datum i šire područje na kojem će radionica biti održana. Za primanje pozivnica ispunite ovaj obrazac.
Budite slobodni prijaviti se čak i ako ne živite u Rijeci ili okolici, jer na radionicu dolaze i polaznici iz Zagreba i Istre, autobusom ili osobnim automobilima, pa postoji mogućnost organiziranog zajedničkog prijevoza uz podjelu troškova goriva i cestarine.
Rezervirajte čitav dan za radionicu, bez ikakvih obaveza navečer, jer ove radionice su vrlo spontane i zadržavamo se na određenim mjestima onoliko koliko u tom trenutku poželimo, česte su nepredvidive situacije tijekom boravka u prirodi, a na kraju dana ćete vjerojatno biti umorni.

Potrebna i preporučena oprema:

 • Gojzerice – obavezno! Za početak mogu poslužiti i trekking cipele ili čvršće cipele rebrastog đona;
 • Voda – barem 1,5 L, a ljeti i više, dok je zimi poželjan i topli čaj u termosici;
 • Hrana – nešto lagano što ne opterećuje probavu (teška, masna i proteinska hrana otežava hodanje); najbolje su energetske pločice za brzi povrat energije, možda jedan ili dva lagana sendviča, voće, smoothy, orašasti plodovi i sl.;
 • Slojevita odjeća – zbog zagrijavanja pri hodanju, znojenja, hlađenja pri stajanju, vjetra, naglih promjena vremenskih uvjeta u planinama itd.; kabanica za slučaj kiše; jakna od flisa za hladnija razdoblja; kapa ljeti za sprječavanje sunčanice i zimi zbog hladnoće;
 • Duge hlače od otpornih brzosušećih materijala (čak i ljeti duge hlače, zbog zaštite od granja i insekata); majica od posebnih materijala koji se brzo suše, poželjan dugi rukav i ljeti, ali svijetlijih boja;
 • Planinarski štapovi – čuvaju koljena, kukove i kralježnicu, težina se ravnomjernije raspodijeljuje, olakšavaju silazak na strmijem terenu, razgibava se i gornji dio tijela, a ne samo noge;
 • Prostirka ili dekica – nisu nužne, ali mogu dobro poslužiti na mjestima na kojima se dulje zadržavamo, odmaramo, vježbamo, meditiramo i sl.; neka budu lagane i da ne zauzimaju puno mjesta u ruksaku.

Cijena radionice: 110 kn / €15 po osobi. Uplaćuje se unaprijed na račun čime to postaje garancija vašeg dolaska na radionicu, tj. sredstvo kojim ćete izbjeći vlastite “sabotere”. Radionicu održavam u svim vremenskim uvjetima te je ne odgađam zbog obične kiše ili snijega. Mistično iskustvo prirode ćete doživjeti samo ako ste odvažni i spremni izaći iz svoje sigurne zone komfora, a vaša nagrada će tada biti neizmjerna.

Mogućnosti plaćanja:

 • uplatom na račun putem internetskog bankarstva
 • uplatom na račun u poslovnicama pošte, banke ili fine
 • kreditnim ili debitnim karticama putem online autorizacije
 • PayPal-om (u eurima)

Odricanje od odgovornosti: Činom dolaska na radionicu u prirodi slažete se da dolazite na svoju odgovornost i da za slučaj bilo kakve nezgode, ozljede ili druge nevolje ne možete pozivati na odgovornost niti tražiti ikakvu nadoknadu štete voditelja radionice Borisa Pecigoša.

Prijavite se za primanje pozivnica putem ovog obrasca.

Kontakt:
Boris Pecigoš
boris.pecigos@gmail.com
+385923090550
Rijeka

.

Punjenje s energijom prirode

vrh

.

Dobrobiti svjesnog boravka u prirodi

.
Iscjeljujuću moć prirode, šuma, livada, planina, stijena, jezera, rijeka i mora poznavali su već drevni narodi i plemena, a posebno njihovi svećenici, druidi, vračevi i šamani. Njihova povezanost s “duhovima prirode” bila je odraz njihovih vjerovanja i štovanja božanstava; to je bio pokušaj objašnjavanja pojava u prirodi i davanja smisla njihovim životima. Ipak, bili su u kontaktu s prirodom i sigurno su osjećali ono oku nevidljivo. Moderan način života odvojio je čovjeka od tog izvora, a one rijetke trenutke koje i provede u prirodi najčešće ne usmjerava svjesno na sve blagodati koje ona pruža.

Osim očigledne dobrobiti za vaše fizičko zdravlje, kondiciju, snagu, izdržljivost, mršavljenje, poticanje cirkulacije i slično, hodanje šumom i prirodom produbljuje disanje koje vjetri pluća i osvježava cijelo vaše tijelo i sve organe, a intenzivnije pomicanje ošita masira unutrašnje organe i potiče zdravu peristaltiku crijeva.

Kako se i mozak opskrbljuje većom količinom kisika psihički zamor nestaje, misli se bistre, a lučenjem hormona endorfina poboljšava se i raspoloženje te vrlo lako iz stanja umora, bezvoljnosti, apatije i depresije prelazite u stanje dobrog raspoloženja. Čak i ako poslije hodanja osjećate fizički umor i laganu upalu neuvježbanih mišića, dobrobit daleko premašuje te male neugodnosti. Zapravo, taj umor će vam omogućiti vrlo dobar, zdrav i dubok san.

Priroda iscjeljuje i na dubljoj razini, izvlači iz vašeg energetskog sustava “mrtve” i nepotrebne rezidue raznih emotivnih, psiholoških i drugih procesa ili svakodnevnih zbivanja i interakcija s drugima te osvježava vaše biopolje ili auru (“puni vam baterije”). Priroda vibrira na 10,5-11,5 Hz, što odgovara frekvenciji moždanih alfa valova koji se javljaju u stanju duboke opuštenosti i predstavljaju most između svjesnog i nesvjesnog. Boravkom u prirodi vaša moždana aktivnost spontano počinje rezonirati s titranjem prirode.

Priroda vam pomaže biti uzemljenima i ukorijenjenima poput stabala u šumi. Stabilnost i povezanost s materijalnom, fizičkom i konkretnom dimenzijom postojanja, a u čemu vas podržava “energija zemlje”, osnovni je preduvjet za uspješno nošenje sa životom, savladavanje svakodnevnih izazova i problema te za realizaciju svojih ciljeva.

Na mojim radionicama u prirodi spontano počinjete usmjeravati pažnju na sve aspekte boravka u prirodi kako biste vrijeme koje provedete u njoj maksimalno iskoristili za vlastitu dobrobit, a koju vam priroda tako nesebično nudi. Obraćate pažnju na noge i stopala dok pazite gdje stajete, što vam pomaže da budete prisutni u sadašnjem trenutku. Usmjeravate pažnju samo na ono što trenutno vidite, čujete, njušite, kušate, opipavate ili osjećate. Promatrate detalje krajolika kroz koji se krećete, osluškujete tišinu šume i zvukove kojima priroda obiluje, mirišete cvijeće, drveće, zemlju, kušate plodove prirode i pijete čistu izvorsku vodu, a sve to vam pomaže biti prisutnima. Bosi hodate mekim travnjakom ili umačete noge u svježi planinski potok, što je pomoć kod uzemljavanja i “punjenja baterija”. Dodirujete i opipavate kamenje i stijene, koru drveća i zemlju, grlite drveće i ukorijenjujete se s njegovim korijenjem, valjate se u lišću ili snijegu – povezujete se s prirodom na direktan i taktilan način.

Svime time dozvoljavate djetetu u sebi da se igra, da se slobodno i otvoreno izrazi te da doživi iskonsku radost i zadovoljstvo. Sve to i mnogo više od toga čini svjesni boravak u prirodi nezaboravnim iskustvom.

.

Od 2009. godine vodim “svjesna planinarenja”, “svjesna bivanja u prirodi” ili “mistična putovanja prirodom”, kako sam sve nazivao isto iskustvo boravljenja u prirodi na moj osobit način. Shvatio sam da je svjesni boravak u prirodi moja vrlo učinkovita “psihoterapija”, da me duhovno hrani i uzdiže, da mi pruža redovitu i zdravu tjelovježbu na svježem zraku te da usput zadovoljava i moju potrebu za druženjem uz puno smijeha u dobrom društvu. U prirodi pronalazim svoj mir. To kroz ove radionice prenosim i na vas!

Vision Quest radionice su strogo koncipiran i vrlo intenzivan oblik radionica u prirodi s ciljem mističnog iskustva poniranja u sebe u potrazi za odgovorima, usmjerenjem i podrškom koja vam je potrebna za ostvarenje nekog konkretnog cilja. To je intenzivno “istraživanje duše” (soul searching) kroz različite meditacije i druge tehnike. Ovu radionicu najčešće održavam na Land art stazi na Učki zbog duhovnog i energetskog značaja točaka na toj stazi, no, moguće su i druge lokacije po dogovoru. Opširnije…

Mystical Voyage radionice, tj. “mistična putovanja prirodom” (ranije “svjesna planinarenja”), spontaniji su, blaži i cjenovno povoljniji oblik radionica u prirodi s ciljem svjesnog boravka u prirodi, uživanja u njenim ljepotama, fizičke aktivnosti, igre, opuštanja, regeneracije, energetskog pročišćavanja, “punjenja baterija”, energetske podrške nekom vašem cilju, ostvarivanja zen prisutnosti u sadašnjem trenutku, postizanja osjećaja radosti, mira, zadovoljstva i ispunjenosti te ugodnog i veselog druženja. Nastojim ih održavati svaki put na nekom drugom mjestu koje je često i meni novo i nepoznato. Odlično se orijentiram u prirodi, a istovremeno budem intuitivno vođen prema skrivenim i tajanstvenim predjelima, tzv. “mjehurićima prirode” – prelijepim, čarobnim i mističnim mikropodručjima koja zrače ugodnim i pozitivnim energijama. Opširnije…

Pogledajte članak u Sensi, videoprilog u Dobro jutro Hrvatska i ostala videa sa svjesnih bivanja u prirodi da biste stekli mali uvid kako izgledaju moja iscjeljujuća vođenja u prirodi.


.
Prijavite se za primanje pozivnica na Mystical Voyage radionice u prirodi:

vrh

.

.

.

.

.

.

.

.

.

vrh

Create a website or blog at WordPress.com