VISION QUEST

Vision Quest je mistično iskustvo poniranja u sebe u potrazi za odgovorima, usmjerenjem i podrškom koja vam je potrebna za ostvarenje postavljenog cilja. To je intenzivno “istraživanje duše” (soul searching) na posebnim energetskim mjestima u prirodi koja sam otkrio na svojim “mističnim putovanjima” i “svjesnim planinarenjima” koja organiziram od 2009. godine.

Vodim vas na ugodno i lagano hodanje prirodom (planinskim šumama i pašnjacima ili uz jezero, rijeku ili more) kako biste prije svega bili podržani njenom moćnom energijom. Tijekom hodanja često radimo stanke na kojima vas vodim kroz različite introspektivne meditacije i energetske vježbe te kroz nježnu tehniku otpuštanja napetosti i stresa pohranjenih u mišićnom tkivu i fasciji, a sve uz energetsku podršku kroz Reiki tehniku. Dobivate i uvide kroz moje čitanje iz Oshovih zen karata te kroz poruke vaših animalnih vodiča, druidske poruke biljaka i životinja ili neke druge orakule. Uronjeni u energiju prirode prije svega uživate svim svojim čulima, ali postajete otvoreni i na doživljavanje, prihvaćanje i primanje svega što se pojavi u vama i izvan vas, jer to će biti manje ili više jasni znakovi i odgovori na temu s kojom dolazite na radionicu.

Na Vision Quest radionici ćete primiti blagodati putem sljedećih elemenata:

 • razgibavanje na početku radionice sa svrhom fizičke, mentalne i energetske pripreme za iskustva koja predstoje,
 • postavljanje konkretnog cilja, namjere ili osobne svrhe radionice (npr. rješavanje nekog problema, oslobađanje od nekog psihičkog ili emotivnog tereta, pomoć u donošenju neke važne odluke, itd.),
 • nekoliko vođenih meditacija na odabranim mjestima, u tzv. mjehurićima prirode koji zrače pozitivnom energijom,
 • stvaranje mandala od nađenog materijala, kamenih stupova ili razgradivih labirinata, s nekom obrednom svrhom koju određujemo na radionici,
 • ritualni prolasci kroz izrađene labirinte ili uspostavljanje energetskog kontakta sa zemljom na nekim posebnim točkama u prirodi,
 • energetsko tretiranje Reikijem kao podrška u svim meditacijama i ritualima,
 • povezivanje sa svojim duhovnim i animalnim vodičima i dobivanje njihovih poruka i savjeta,
 • stjecanje uvida u situaciju, odnos, problem ili dilemu koja vas muči te dobivanje smjernica i odgovora koje tražite kroz detaljno individualno čitanje iz Oshovih zen karata,
 • svjestan hod u tišini na određenoj dionici staze,
 • otklanjanje svježih i starih trauma i blokada vezanih uz postavljeni cilj radionice pomoću nježne i ugodne tehnike otpuštanja napetosti i stresa pohranjenih u mišićnom tkivu i fasciji (myofascial unwinding),
 • istezanje na kraju radionice sa svrhom integriranja doživljenih fizičkih i energetskih iskustava.

Radionicu održavam tek po iskazanom interesu (vašem pozivu). Vaša grupa može biti od dvije do najviše četiri-pet osoba. Ako želite doći na radionicu, preporučujem vam da animirate i povedete nekoga od svojih prijatelja ili znanaca pred kojima vam neće biti problem otvoriti se bez zadrške, jer na radionici ćete zaranjati duboko u sebe i ponekad iznositi intimne detalje važne za razrješavanje vaše problematike koju postavite kao temu radionice.

Ne trebate biti planinar za ovu radionicu! Rutu prilagođavam vašoj kondiciji. Radionicu najčešće održavam na Land art stazi na Učki, ali moguće lokacije su i brdo Kamenjak kod Grobničkog polja, kanjon Vela draga na Učki, Zeleni vir i Vražji prolaz kod Skrada u Gorskom kotaru, kanjon Kamačnika kod Vrbovskog u Gorskom kotaru, 500 Horvatovih stuba na Medvednici, Staza kneževa kod Budinjaka na Žumberku i druge.

Cijena radionice: 800 kn po osobi

Mogućnosti plaćanja:

 • uplatom na račun putem internetskog bankarstva
 • uplatom na račun u poslovnicama pošte, banke ili fine
 • kreditnim ili debitnim karticama putem online autorizacije
 • PayPal-om (u eurima)
 • gotovinom na radionici

Boris Pecigoš
boris.pecigos@gmail.com
+385923090550
Rijeka

.

Stapanje s energijom prirode

vrh

.

Dobrobiti svjesnog boravka u prirodi

.
Iscjeljujuću moć prirode, šuma, livada, planina, stijena, jezera, rijeka i mora poznavali su već drevni narodi i plemena, a posebno njihovi svećenici, druidi, vračevi i šamani. Njihova povezanost s “duhovima prirode” bila je odraz njihovih vjerovanja i štovanja božanstava; to je bio pokušaj objašnjavanja pojava u prirodi i davanja smisla njihovim životima. Ipak, bili su u kontaktu s prirodom i sigurno su osjećali ono oku nevidljivo. Moderan način života odvojio je čovjeka od tog izvora, a one rijetke trenutke koje i provede u prirodi najčešće ne usmjerava svjesno na sve blagodati koje ona pruža.

Osim očigledne dobrobiti za fizičko zdravlje, kondiciju, snagu, izdržljivost, mršavljenje, poticanje cirkulacije i slično, hodanje šumom i prirodom produbljuje disanje koje vjetri pluća i osvježava cijelo tijelo i sve organe, a intenzivnije pomicanje ošita masira unutrašnje organe i potiče peristaltiku crijeva.

Kako se i mozak opskrbljuje većom količinom kisika psihički zamor nestaje, misli se bistre, a lučenjem hormona endorfina poboljšava se i raspoloženje te se vrlo lako iz stanja umora, bezvoljnosti, apatije i depresije prelazi u stanje dobrog raspoloženja. Čak i ako poslije hodanja osjećamo fizički umor i laganu upalu neuvježbanih mišića, dobrobit daleko premašuje te male neugodnosti. Zapravo, taj umor će omogućiti vrlo dobar, zdrav i dubok san.

Priroda iscjeljuje i na dubljoj razini, izvlači iz našeg sustava “mrtve” i nepotrebne rezidue raznih emotivnih, psiholoških i drugih procesa ili svakodnevnih zbivanja i interakcija s drugima te osvježava naše biopolje (rekli bismo: “puni nam baterije”). Priroda vibrira na 10,5-11,5 Hz, što odgovara frekvenciji moždanih alfa valova koji se javljaju u stanju duboke opuštenosti i predstavljaju most između svjesnog i nesvjesnog. Boravkom u prirodi naša moždana aktivnost spontano počinje rezonirati s titranjem prirode.

Priroda nam pomaže biti uzemljenima i ukorijenjenima poput stabala u šumi. Stabilnost i povezanost s materijalnom, fizičkom i konkretnom “energijom zemlje” je osnovni preduvjet za uspješno nošenje sa životom i savladavanje svakodnevnih izazova i problema.

Na Vision Quest radionicama spontano počinjemo usmjeravati pažnju na sve aspekte boravka u prirodi kako bismo vrijeme koje provedemo u njoj maksimalno iskoristili za vlastitu dobrobit, a koju nam priroda tako nesebično nudi. Obraćamo pažnju na noge i stopala dok pazimo gdje stajemo, što nam pomaže da budemo prisutni u sadašnjem trenutku. Usmjeravamo pažnju samo na ono što trenutno vidimo, čujemo, njušimo, kušamo, opipavamo ili osjećamo. Promatramo detalje krajolika kroz koji se krećemo, osluškujemo tišinu šume i zvukove kojima priroda obiluje, mirišimo cvijeće, drveće, zemlju, kušamo plodove prirode i pijemo čistu izvorsku vodu, a sve to nam pomaže biti prisutnima. Bosi hodamo mekim travnjakom ili umačemo noge u svježi planinski potok, što je pomoć kod uzemljavanja i “punjenja baterija”. Dodirujemo i opipavamo kamenje i stijene, koru drveća i zemlju, grlimo drveće i ukorijenjujemo se s njegovim korijenjem, valjamo se u lišću ili snijegu – povezujemo se s prirodom na direktan i taktilan način.

Svime time dozvoljavamo djetetu u sebi da se igra, da se slobodno i otvoreno izrazi te da doživi iskonsku radost i zadovoljstvo. Sve to i mnogo više od toga čini svjesni boravak u prirodi nezaboravnim iskustvom.

Vision Quest radionice se često održavaju na Land art stazi na Učki, zbog duhovnog značaja točaka na stazi, no održavaju se i na drugim destinacijama koje su bogate energetski jakim točkama. Osim boravka u prirodi, igre, ugodnog i veselog druženja, fizičke aktivnosti i vježbanja prisutnosti, cilj nam je i otkrivanje i doživljavanje novih tajanstvenih predjela te prirodnih, povijesnih i kulturnih znamenitosti, posebno onih obavijenih legendama i mistikom koja zrače snažnim i podržavajućim energijama.

.

Od 2009. godine vodim “svjesna planinarenja” ili “svjesna bivanja u prirodi”. Shvatio sam da je svjesni boravak u prirodi postao moja vrlo učinkovita “psihoterapija”, da me duhovno hrani i uzdiže, da mi pruža redovitu i zdravu tjelovježbu na svježem zraku te da usput zadovoljava i moju potrebu za druženjem uz puno smijeha u dobrom društvu. U prirodi pronalazim svoj unutrašnji mir.

Pogledajte članak u Sensi, videoprilog u Dobro jutro Hrvatska i ostala videa sa svjesnih bivanja u prirodi da biste donekle stekli uvid kako izgledaju moja iscjeljujuća vođenja u prirodu, tj. mistična putovanja prirodom.

.

Boris Pecigoš
boris.pecigos@gmail.com
+385923090550
Rijeka

.

.

.

vrh

Create a website or blog at WordPress.com