VISION QUEST

Vision Quest je mistično iskustvo poniranja u sebe u potrazi za odgovorima, usmjerenjem i podrškom koja vam je potrebna za ostvarenje nekog konkretnog cilja. To je intenzivno “istraživanje duše” (soul searching) na posebnim energetskim mjestima u prirodi koja sam otkrio na svojim mističnim putovanjima prirodom, tj. svjesnim planinarenjima, koja organiziram od 2009. godine.

Vodim vas na ugodno i lagano hodanje prirodom (planinskim šumama i pašnjacima ili uz jezero, rijeku ili more) kako biste prije svega bili podržani moćnom energijom prirode te se opustili, pročistili i regenerirali. Tijekom hodanja često radimo stanke na čarobnim, tajanstvenim, mističnim i energetski snažnim mjestima na kojima vas vodim kroz različite introspektivne meditacije i energetske vježbe te kroz nježnu tehniku otpuštanja napetosti i stresa pohranjenih u mišićnom tkivu i fasciji, a sve uz energetsku podršku kroz Reiki tehniku. Dobivate i uvide kroz moje čitanje iz Oshovih zen karata te kroz poruke vaših animalnih vodiča, druidske poruke biljaka i životinja ili neke druge orakule. Uronjeni u energiju prirode prije svega uživate svim svojim čulima, ali postajete otvoreni i na doživljavanje, prihvaćanje i primanje svega što se pojavi u vama i izvan vas, jer to će biti manje ili više jasni znakovi i odgovori na temu s kojom dolazite na radionicu.

Mistično putovanje prirodom je uvijek odraz mističnog putovanja unutarnjim svijetom vlastitog bića. Tajnoviti putevi prirode su ujedno i tajnoviti putevi duha.

Na Vision Quest radionici ćete primiti blagodati putem sljedećih elemenata:

 • razgibavanje na početku radionice sa svrhom fizičke, mentalne i energetske pripreme za iskustva koja predstoje;
 • postavljanje konkretnog cilja, namjere ili osobne svrhe radionice (npr. rješavanje nekog problema, oslobađanje od nekog psihičkog ili emotivnog tereta, pomoć u donošenju neke važne odluke, itd.);
 • određivanje vašeg animalnog vodiča (totema) koji će vas voditi kroz radionicu;
 • nekoliko vođenih meditacija na odabranim mjestima, u tzv. “mjehurićima prirode” koji zrače pozitivnom energijom;
 • povezivanje sa svojim unutarnjim vodičem i sa svojom “sjenom” te dobivanje njihovih poruka ili smjernica;
 • stvaranje mandala od nađenog materijala, kamenih stupova ili labirinata, s nekom obrednom svrhom koju određujemo na radionici;
 • ritualni prolasci kroz izrađene labirinte ili uspostavljanje energetskog kontakta sa zemljom na posebnim točkama u prirodi;
 • energetska podrška Reiki tehnikom u svim meditacijama i ritualima;
 • stjecanje uvida u situaciju, odnos, problem ili dilemu koja vas muči te dobivanje smjernica i odgovora koje tražite kroz detaljno individualno čitanje iz Oshovih zen karata;
 • svjestan hod u tišini na određenoj dionici staze;
 • otklanjanje svježih i starih trauma i blokada vezanih uz postavljeni cilj radionice pomoću nježne i ugodne tehnike otpuštanja napetosti i stresa pohranjenih u mišićnom tkivu i fasciji (myofascial unwinding);
 • istezanje na kraju radionice sa svrhom integriranja doživljenih fizičkih i energetskih iskustava.

Radionicu održavam tek po iskazanom interesu (vašem pozivu). Vaša grupa može biti od jedne do četiri osobe. Ako želite doći na radionicu, preporučujem vam da animirate i povedete nekoga od svojih prijatelja ili znanaca pred kojima vam neće biti problem otvoriti se, jer na radionici ćete zaranjati duboko u sebe i ponekad iznositi intimne detalje važne za razrješavanje vaše problematike koju postavite kao temu radionice.

Ne trebate biti planinar za ovu radionicu! Rutu prilagođavam vašoj kondiciji. Radionicu obično održavam na Land art stazi na Učki, a ponekad lokacija održavanja bude brdo Kamenjak kod Grobničkog polja, kanjon Vela draga na istarskoj strani Učke, kanjon Rječine u neposrednoj blizini Rijeke, 500 Horvatovih stuba na Medvednici ili Staza kneževa kod Budinjaka na Žumberku.

Preporučena oprema:

 • Prikladna obuća – najbolje su planinarske gojzerice, ali mogu poslužiti i trekking cipele te čvršće cipele ili tenisice rebrastog đona;
 • Prostirka ili dekica – trebat će vam na mjestima na kojima se dulje zadržavamo, odmaramo, vježbamo, meditiramo i sl.; neka bude lagana i da ne zauzima mnogo mjesta u ruksaku;
 • Blok i olovka – potrebni su vam za vođenje bilješki o uvidima koje ćete stjecati tijekom radionice;
 • Voda – barem 1,5 L, a ljeti i više, dok je zimi poželjan i topli čaj u termosici;
 • Hrana – nešto lagano što ne opterećuje probavu (teška, masna i proteinska hrana otežava hodanje); najbolje su energetske pločice za brzi povrat energije, možda jedan ili dva lagana sendviča, voće, smoothy, orašasti plodovi i sl.;
 • Slojevita odjeća – zbog zagrijavanja pri hodanju, znojenja, hlađenja pri stajanju, vjetra, naglih promjena vremenskih uvjeta u planinama itd.; kabanica za slučaj kiše; jakna od flisa za hladnija razdoblja; kapa ljeti za sprječavanje sunčanice i zimi zbog hladnoće;
 • Duge hlače – najbolje su one od otpornih brzosušećih materijala (čak i ljeti preporučujem duge hlače zbog zaštite od granja i insekata); majica od posebnih materijala koji se brzo suše, poželjan dugi rukav i ljeti, ali svijetlijih boja;
 • Planinarski štapovi – čuvaju koljena, kukove i kralježnicu, težina se ravnomjernije raspodijeljuje, olakšavaju silazak na strmijem terenu, razgibava se i gornji dio tijela, a ne samo noge.

Cijena radionice: 750 kn / €100 po osobi

Mogućnosti plaćanja:

 • uplatom na račun putem internetskog bankarstva
 • uplatom na račun u poslovnicama pošte, banke ili fine
 • kreditnim ili debitnim karticama putem online autorizacije
 • PayPal-om (u eurima)

Odricanje od odgovornosti: Činom dolaska na Vision Quest radionicu u prirodi slažete se da dolazite na svoju odgovornost i da za slučaj bilo kakve nezgode, ozljede ili druge nevolje ne možete pozivati na odgovornost niti tražiti ikakvu nadoknadu štete voditelja radionice Borisa Pecigoša.

Boris Pecigoš
boris.pecigos@gmail.com
Rijeka

.

Stapanje s energijom prirode

vrh

.

Dobrobiti svjesnog boravka u prirodi

.
Iscjeljujuću moć prirode, šuma, livada, planina, stijena, jezera, rijeka i mora poznavali su već drevni narodi i plemena, a posebno njihovi svećenici, druidi, vračevi i šamani. Njihova povezanost s “duhovima prirode” bila je odraz njihovih vjerovanja i štovanja božanstava; to je bio pokušaj objašnjavanja pojava u prirodi i davanja smisla njihovim životima. Ipak, bili su u kontaktu s prirodom i sigurno su osjećali ono oku nevidljivo. Moderan način života odvojio je čovjeka od tog izvora, a one rijetke trenutke koje i provede u prirodi najčešće ne usmjerava svjesno na sve blagodati koje ona pruža.

Osim očigledne dobrobiti za vaše fizičko zdravlje, kondiciju, snagu, izdržljivost, mršavljenje, poticanje cirkulacije i slično, hodanje šumom i prirodom produbljuje disanje koje vjetri pluća i osvježava cijelo vaše tijelo i sve organe, a intenzivnije pomicanje ošita masira unutrašnje organe i potiče zdravu peristaltiku crijeva.

Kako se i mozak opskrbljuje većom količinom kisika psihički zamor nestaje, misli se bistre, a lučenjem hormona endorfina poboljšava se i raspoloženje te vrlo lako iz stanja umora, bezvoljnosti, apatije i depresije prelazite u stanje dobrog raspoloženja. Čak i ako poslije hodanja osjećate fizički umor i laganu upalu neuvježbanih mišića, dobrobit daleko premašuje te male neugodnosti. Zapravo, taj umor će vam omogućiti vrlo dobar, zdrav i dubok san.

Priroda iscjeljuje i na dubljoj razini, izvlači iz vašeg energetskog sustava “mrtve” i nepotrebne rezidue raznih emotivnih, psiholoških i drugih procesa ili svakodnevnih zbivanja i interakcija s drugima te osvježava vaše biopolje ili auru (“puni vam baterije”). Priroda vibrira na 10,5-11,5 Hz, što odgovara frekvenciji moždanih alfa valova koji se javljaju u stanju duboke opuštenosti i predstavljaju most između svjesnog i nesvjesnog. Boravkom u prirodi vaša moždana aktivnost spontano počinje rezonirati s titranjem prirode.

Priroda vam pomaže biti uzemljenima i ukorijenjenima poput stabala u šumi. Stabilnost i povezanost s materijalnom, fizičkom i konkretnom dimenzijom postojanja, a u čemu vas podržava “energija zemlje”, osnovni je preduvjet za uspješno nošenje sa životom, savladavanje svakodnevnih izazova i problema te za realizaciju svojih ciljeva.

Na mojim radionicama u prirodi spontano počinjete usmjeravati pažnju na sve aspekte boravka u prirodi kako biste vrijeme koje provedete u njoj maksimalno iskoristili za vlastitu dobrobit, a koju vam priroda tako nesebično nudi. Obraćate pažnju na noge i stopala dok pazite gdje stajete, što vam pomaže da budete prisutni u sadašnjem trenutku. Usmjeravate pažnju samo na ono što trenutno vidite, čujete, njušite, kušate, opipavate ili osjećate. Promatrate detalje krajolika kroz koji se krećete, osluškujete tišinu šume i zvukove kojima priroda obiluje, mirišete cvijeće, drveće, zemlju, kušate plodove prirode i pijete čistu izvorsku vodu, a sve to vam pomaže biti prisutnima. Bosi hodate mekim travnjakom ili umačete noge u svježi planinski potok, što je pomoć kod uzemljavanja i “punjenja baterija”. Dodirujete i opipavate kamenje i stijene, koru drveća i zemlju, grlite drveće i ukorijenjujete se s njegovim korijenjem, valjate se u lišću ili snijegu – povezujete se s prirodom na direktan i taktilan način.

Svime time dozvoljavate djetetu u sebi da se igra, da se slobodno i otvoreno izrazi te da doživi iskonsku radost i zadovoljstvo. Sve to i mnogo više od toga čini svjesni boravak u prirodi nezaboravnim iskustvom.

.

Punjenje energijom prirode

.

Od 2009. godine vodim “svjesna planinarenja”, “svjesna bivanja u prirodi” ili “mistična putovanja prirodom”, kako sam sve nazivao isto iskustvo boravljenja u prirodi na moj osobit način. Shvatio sam da je svjesni boravak u prirodi moja vrlo učinkovita “psihoterapija”, da me duhovno hrani i uzdiže, da mi pruža redovitu i zdravu tjelovježbu na svježem zraku te da usput zadovoljava i moju potrebu za druženjem uz puno smijeha u dobrom društvu. U prirodi pronalazim svoj mir. To kroz Vision Quest radionicu prenosim i na vas!

Pogledajte članak u Sensi, videoprilog u Dobro jutro Hrvatska i ostala videa sa svjesnih bivanja u prirodi da biste stekli mali uvid kako izgledaju moja iscjeljujuća vođenja u prirodi.

vrh

.

.

.

.

.

.

vrh

Create a website or blog at WordPress.com